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❖ Assessee company is engaged in the business of manufacturing of wire and other

products made of various metals including Nickel, Copper, Iron, Chromium etc..

❖ During the year under consideration, the assessee has made payment of Rs.

1,54,37,362/- towards Selling Commission on export sales, Rs. 17,91,586/- for

payment of Exhibition Expenses and Rs. 88,410/- for payment of Testing

Expenses to various non-resident entities, without deduction of tax at source.

❖ During the course of assessment proceedings, the assessee was asked to explain

as to why these payments should not be disallowed u/s. 40(a)(ia) in view of

insertion of Explanation 2 to Section 195 by the Finance Act, 2012 with

retrospective effect from 01.04.1962.

Fact of the Case
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Assessee’s Contention
❖ The payments were made to the non-residents towards the services rendered

outside India hence, no income has accrued or arisen in India, therefore, no tax

was required to be deducted u/s. 195 of the Act.

Revenue’s contention

❖ Revenue contended that assessee has not provided any evidence on record to 

prove that the non-resident to whom amount has paid does not have place of 

business in India and hence revenue is of a considerate view that TDS needs 

to be deducted on such amount and as per explanation 2 to section 195, TDS 

needs to be deducted whether or not the non-resident had a place of business 

in India.
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Legal provisions related to Income tax Act

195. (1) Any person responsible for paying to a non-resident, not being a company, or to a foreign company, any interest (not

being interest referred to in section 194LB or section 194LC) or section 194LD or any other sum chargeable under the

provisions of this Act (not being income chargeable under the head "Salaries") shall, at the time of credit of such income to the

account of the payee or at the time of payment thereof in cash or by the issue of a cheque or draft or by any other mode,

whichever is earlier, deduct income-tax thereon at the rates in force :

Provided that in the case of interest payable by the Government or a public sector bank within the meaning of clause (23D)

of section 10 or a public financial institution within the meaning of that clause, deduction of tax shall be made only at the time

of payment thereof in cash or by the issue of a cheque or draft or by any other mode.

Explanation 1.—For the purposes of this section, where any interest or other sum as aforesaid is credited to any account,

whether called "Interest payable account" or "Suspense account" or by any other name, in the books of account of the person

liable to pay such income, such crediting shall be deemed to be credit of such income to the account of the payee and the

provisions of this section shall apply accordingly.

Explanation 2.—For the removal of doubts, it is hereby clarified that the obligation to comply with sub-section (1) and

to make deduction thereunder applies and shall be deemed to have always applied and extends and shall be deemed

to have always extended to all persons, resident or non-resident, whether or not the non-resident person has—

(i) a residence or place of business or business connection in India; or

(ii) any other presence in any manner whatsoever in India.
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RULING

❖ The explanation provides that the obligation to deduct tax at source applies to all persons but it

doesn't and cannot take away the fundamental requirement under law which is that the sum has

to be chargeable under the provisions of the Act and therefore, only in a scenario, the sum is

chargeable under the Act, the obligation is cast on all persons to deduct tax at source

irrespective of the residential status or business connection or presence in India.

❖ Such commission payment cannot be held chargeable to tax in India. Similarly the exhibition

expenses have been paid in respect of participation in various exhibitions held outside of India

and even the testing charges have been paid for testing services outside of India. Therefore,

these payments will not fall in the category of income which has accrued or arisen or deemed to

accrued or arise in India.

❖ Further, payments have been made outside of India. Accordingly, we are of the considered view

that there was no liability to deduct tax at source u/s. 195(1) as these payments are not

chargeable to tax and the provisions of section 40(a)(ia) cannot be invoked in the instant case.
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OUR COMMENTS

❖ Based on the above judgement and provisions it can be said that the basic test to decide on the 

withholding of tax of non-resident in India is to check whether the income paid to non-resident 

is chargeable to tax in India or not.

❖ If income is not chargeable to tax in India i.e. if income is not accrued or deemed to accrue in 

India or receive or deemed to receive in India then no TDS needs to be deducted on such 

income.

❖ Further, while making the payment for exhibition held outside India it is to check that such 

exhibition is not held for getting sales in India otherwise such payment could be taxed in India 

as was held in case of Volkswagen Finance Pvt Ltd v. Income Tax Officer  (International 

Taxation).

❖ Also, in case of testing it is to be kept in mind that such service should not fall within the ambit 

of technical service otherwise it could be liable for tax in India as fees for technical service 

irrespective of whether the service provider has a place of business in India or not.
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Visit our website blog for previous case laws.-
https://jainshrimal.com/blog/#taxgyaan
Join Telegram group for discussion on International taxation-
https://t.me/joinchat/rNJwnbhQo8g4Y2Jl

Section/Article Section 195, 9, 5

DTAA/Country

Court Jaipur - Trib.

Date of decision 04.09.2019

Note: Case law name in Red- in favour of the revenue, Green-
In favour of the Assessee, Orange = Partial
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Disclaimer

❑ This presentation has been prepared on the basis of information available in the public

domain and is intended for guidance purposes only.

❑ Jain Shrimal & Co. has taken reasonable care to ensure that the information in this

presentation is accurate. It however accepts no legal responsibility for any consequential

incidents that may arise from errors or omissions contained in this presentation.

❑ This presentation is based on the information available with us at the time of preparing

the same, all of which are subject to changes which may, directly or indirectly impact the

information and statements given in this presentation.

❑ Neither Jain shrimal & co., nor any person associated with us will be responsible for any

loss however sustained by any person or entity who relies on this presentation. Interested

parties are strongly advised to examine their precise requirements for themselves, form

their own judgments and seek appropriate professional advice.


