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#taxmadeeasy 

 

Salesforce.com Singapore Pte. Vs. Deputy Director of Income Tax 
(International taxation)1 

 
Subscription fees paid for processing of data without having the control of equipment 
or transfer of knowledge will not be considered as Royalty under Income Tax Act or 

DTAA. 
 

Facts:  

• Assessee is a foreign company and the tax resident of Singapore. 

• Assessee is providing Customer Relation Management (CRM) services to the client by 
generating reports and summaries based on the proprietary information fed into the 
Assessee’s database by the client itself and charged subscription fees to access its 
database. 

  
  

Assessee’s contention:  
  

• The assessee stated that access 
provided by them to its customer are 
hosted through servers located in 
data-center maintained outside 
India. 

• It was also stated that the assessee 
does not provide any knowledge, or 
transfer of any knowledge, experience 
or skill. 

• Assessee also held that all the 
equipment is totally under control 
of assessee and are present outside 
India and none of their client has a 
physical access which means they 
are only using the services provided 
by assessee. 

  
  
Revenue’s contention:  

  
• The Assessing Officer held that assessee 

entered into an agreement where the 
services were provided in the form of 
web services over a network. 
 

• By this way clients do not get ownership 
rights but they got the right to use the 
software of the assessee. 

 
• Assessing Officer thus stated that this 

would be covered in the definition of 
royalty both under section 9(1)(vi) and 
India-Singapore DTAA. 
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Ruling: 
 

● Let’s first understand the meaning of royalty under Article 12 of India-Singapore DTAA: 
• The term "royalties" as used in this Article means payments of any   kind received as a 

consideration for the use of, or the right to use: 
a) any copyright of a literary, artistic or scientific work, including cinematograph film 

or films or tapes used for radio or television broadcasting, any patent, trade mark, 
design or model, plan, secret formula or process, or for information concerning  
 
 

b) industrial, commercial or scientific experience, including gains derived from the 
alienation of any such right, property or information; 

c) any industrial, commercial or scientific equipment, other than payments derived by 
an enterprise. 

 
● Section 9(1)(vi) of Income Tax Act states that the income received in the form of royalty shall 

be deemed to accrue or arise in India if income by way of royalty payable by— 
a) the Government; or 
b) a person who is a resident, except where the royalty is payable in respect of any 

right, property or information used or services utilized for the purposes of a 
business or profession carried on by such person outside India or for the purposes 
of making or earning any income from any source outside India; or 

c) a person who is a non-resident, where the royalty is payable in respect of any 
right, property or information used or services utilized for the purposes of a 
business or profession carried on by such person in India or for the purposes of 
making or earning any income from any source in India. 

 
● It was held that the assessee provides web based online access to its customers which are 

hosted by servers located in data-center outside India. Since the assessee has no data center 
located in India, it cannot be considered to have a fixed place of business India along with this 
neither management is taking place nor the place of management is in India and nor any 
of personnel of the assessee stays in India. Thus, allegations of AO considering these activities 
as royalty is unacceptable. 
 

● Also, the assessee does not provide any information concerning industrial, commercial and 
scientific experience and neither it has imparted any knowledge or skill. Thus, these activities 
shall neither considered as royalty nor should fall under the ambit of Article 12 of India-Singapore 
DTAA. 

 
● Under the agreement entered between assessee and its clients, the customers do not have 

any right to access the process used by the assessee and assessee too does not have any 
right to use the data of the subscriber except in the case of master subscription. 

 
● Since all the equipment and machines used in the process are not located in India and 

customers of the assessee does not have any physical access to that equipment it can be 
compiled that the customers are only using the service provided by the assessee. 

 
● Therefore, on the basis of above mentioned points the subscription fees received by the 

assessee does not fall within the ambit of royalty under section 9(1)(vi) nor under article 12 
of the respective DTAA. The Assessing Officer is accordingly directed to delete the impugned 
addition. 



  

 

Our comments: 
 

● It is important to note here that the subscription fees has been charged for a service or data and 
not the software. Since the process of generating the data is not being shared with the customer 
it will not be covered under definition of royalty. 
 

● Thus, we need to check whether the transaction being done with the company is a transaction 
for using software or taking service and in such case the agreement being entered between both 
the parties plays a very important role.  

 
 

 
 

 

 
 

Note: Case law name in Red- in favour of the Revenue, Green- In favour of the   Assessee, Orange = Partial. 

 

Disclaimer: This document has been prepared on the basis of information available in the public domain and 

is intended for guidance purposes only. We have taken reasonable care to ensure that the information in this 

document is accurate. It, however, accepts no legal responsibility for any consequential incidents that may 

arise from errors or omissions contained in this document. 

 

   Stay Healthy! Stay Safe! 
Thank you 
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