
1 | P a g e  
 

 

AUGUST 01 2020 I CASE LAW      

    

SATURDAY INTERNATIONAL TAX GYAN !!! 
#taxmadeeasy 

AGT International GmBH vs DCIT
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Article 12 - Fees for technical service doesn’t necessarily include all 

types of technical services 

         

 

 

Facts:  

● The taxpayer, a resident of Switzerland, receives payment for services provided to an 

Indian company. The Indian company deducted tax at 42.024% on the entire amount. 

Whereas the non-resident service provider offered the same to tax at 10% on the gross 

basis under Article 12(2) of the tax treaty. 

Assessee’s contention: 

 

● The taxpayer had relied on the 

Protocol to the tax treaty wherein on 

request of the enterprise the 

services falling under 5(2)(l) could be 

taxed as business income under 

Article 7 or at the rate provided under 

Article 12(2).  

Revenue’s contention: 

 

● The Assessing Officer (AO) observed 

that the services rendered by the 

taxpayer did not satisfy the criteria under 

Article 12(4) as the role of the taxpayer 

was only of buying and selling services. 
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● Thus, even when Tax was deducted at 

42.024% assessee claimed the benefit 

of protocol and paid tax at 10%. 

 

● Further, the services rendered by the 

assessee in India did not amount to fees 

for technical services as defined in 

Article 12 and that a Service PE was 

established in India by virtue of Article 

5(2)(l). The A.O. computed the income 

by allowing expenditure @ 40% on an 

estimated basis and taxed the remaining 

60% amount at the normal income tax 

rates applicable to foreign companies 

(40% +applicable surcharge and cess). 

Ruling: 

● The Tribunal referred to the Protocol clause 2, of the India-Swiss Treaty which specifies that if 

any service is covered by article 5(2)(l), then the assessee has a choice to be taxed either rate 

prescribe under article 7 (Net basis) or on request under article 12(2) (Gross basis). 

● A combined reading of Article 5(2)(l) along with the related Protocol clause says that on 

Service PE being triggered on account of rendition of services by a Swiss entity in India or vice 

versa, it can never make the assessee worse off so far as the tax liability in source jurisdiction 

is concerned unless the assessee has a lower tax on PE profits on a net basis under article 7 

vis-à-vis taxability of FTS on a gross basis under article 12(2), the PE trigger does not trigger 

the higher tax. 

Our comments: 

● It is important to check the protocol for any treaty for amendments/additional provisions if any. 

This could substantially change the taxability of transactions.  

● Technical services as per Article 12 are limited to certain kinds of technical services which are 

managerial and consulting in nature. There could be other technical services also.   

● When the protocol itself mentions that it applies to all kinds of technical services (except 

technical as services as per Article 12), the benefit of the option given to assessee needs to be 

given.  
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Note: Case law name in Red- in favour of the Revenue, Green- In favour of the Assessee, Orange = 

Partial. 

 

Visit our website blog- https://jainshrimal.com/blog/ for previous case laws.  

. 
Disclaimer: This document has been prepared on the basis of information available in the public domain 

and is intended for guidance purposes only. We have taken reasonable care to ensure that the 

information in this document is accurate. It, however, accepts no legal responsibility for any 

consequential incidents that may arise from errors or omissions contained in this document. 

 

Stay Healthy! Stay Safe! 

 

Thank you  

https://jainshrimal.com/blog/

